Alle karpers die wij voor de handel aanbieden zijn afkomstig van Aquacultuur. WAT IS…

Alle karpers die wij voor de handel aanbieden zijn afkomstig van Aquacultuur.

WAT IS AQUACULTUUR?

Aquacultuur is (op)kweken van aquatische organismen zoals vissen, schelpdieren, schaaldieren, waterplanten, etc.

Bij aquacultuur zijn de vissen/schelpdieren/etc. eigendom van het bedrijf dat de aquacultuur voert. Dat is een van de verschillen met de beroepsvisserij die actief zijn op openbare wateren. Waar de overbevissing door de beroepsvissers in openbare wateren een grote aanslag op visbestanden pleegt, kenmerkt de aquacultuur zich door een goed visstandbeheer mede door jaarlijkse uitzettingen van pootvis.

Aquacultuur heeft 3 hoofdactiviteiten:

– Het kweken en bevissen van vissen, schelp- en schaaldieren, etc. voor de voedingsmiddelen industrie.
– Het kweken en/of uitzetten van pootvis om zorg te dragen voor een goede visstand in de wateren.
– Het kweken van micro- en macro algen voor diverse industrieën.

Karper behoort in Europa tot de meest gegeten consumptievissen. In 2007 werd 66.300 ton karper gegeten. De grootste producenten van karpers voor de consumptie zijn Duitsland, Polen, Tsjechië en Hongarije. De meeste Spiegelkarpers uit deze landen kenmerken zich o.a. door het gebrek aan schubben (om de vis aantrekkelijker te maken voor de consument) en snelle groei.

Een belangrijk verschil tussen kwekerijen met kleine vijvers en een zeer hoge visbezetting en aquacultuur op groot water is dat door de veel minder intensieve bezettingsgraad de karpers veel minder last van stress hebben. Dit resulteert in een veel sterker immuunsysteem van de vis hetgeen er weer voor zorgt dat de karpers veel minder vatbaar zijn voor virussen, parasieten, bacteriële infecties, etc.

De karpers die wij te koop aanbieden kopen wij van aquacultuur bedrijven. Het zijn dus geen gestolen vissen, het zijn vissen die bestemd zijn voor de consumptie en die wij van de rechtmatige eigenaar kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *